Practicar qualsevol esport sent nens sempre porta excel·lents beneficis, els experts indiquen que exercitar-se cada dia ajuda a tenir un millor desenvolupament físic i mental als infants. A més, els ensenya com relacionar-se amb altres nens de manera saludable.

 

L’elecció de l’esport dependrà de l’edat i les preferències dels nens. L’ideal, sobretot en els més petits, és que l’activitat escollida li ofereixi diversió i els permeti desenvolupar-ne la motricitat, l’equilibri i la coordinació. Si no et convenç encara cap esport, avui et mostrem dues opcions: el tennis i el pàdel, els quals són força populars a Espanya pel que disposen de moltes escoles especialitzades.

Club de tennis Calonge n’és una. Estem ubicats a Carrer de les Escoles, 4, 17251 Calonge, i comptem amb diferents tipus de pistes.

 

Els pediatres indiquen que tant el tennis com el pàdel són esports amb grans beneficis per als nens en edat de creixement, ja que tonifiquen i enforteixen els músculs i permet desenvolupar les capacitats motrius. Per si no n’hi hagués prou, està demostrat que el contacte social augmenta el benestar mental dels nens i permet desenvolupar habilitats toves, les quals serviran als nens per desenvolupar-se a la vida adulta.

Ara indaguem una mica més a cadascun d’aquests dos esports. Per això, a continuació us presentem un resum amb els principals beneficis del pàdel i del tennis.

Comencem amb el tennis!

El tennis és un esport que es juga en una pista de forma rectangular amb una xarxa al mig. Normalment, consta de dos o quatre jugadors, els quals se situen a costats oposats de la xarxa (1:1 o 2:2). Utilitzen una raqueta de corda per colpejar la pilota d’una banda a l’altra i guanya qui obtingui la quantitat més gran de punts.

És un esport ideal per als nens i poden començar a practicar-lo des de els 4 o 5 anys. Al Club de tennis Calonge, t’assessorem quant a les pràctiques i tècniques que necessiten els nens per introduir-se en aquest esport o millorar-ne l’aprenentatge.

Quins són els beneficis del tennis per als nens?

Beneficis Físics

A continuació, us mostrem un llistat amb els més importants:

1. Força òssia i muscular

Gràcies al constant moviment, canvis de ritme, salts i acceleració que experimenten les extremitats, amb el temps van guanyant massa múscular i van enfortint els ossos, cosa que ajuda a prevenir l’osteoporosi.

2.Coordinació motriu

Com que és un exercici que involucra tot el cos permet aguditzar la coordinació dinàmica. Això passa quan mouen el braç per balancejar la raqueta al mateix temps que els seus músculs centrals estabilitzen els malucs perquè no caiguin en balancejar-se.

A més, permet millorar la coordinació oculosegmentària, ja que genera un vincle entre el camp visual i la motricitat de braços i mans.

3. Agudesa visual

En tenir la vista posada constantment a la pilota i la seva trajectòria, es va creant un vincle entre el camp visual i la motricitat, cosa que ajudarà a millorar els reflexos dels nens.

  4. Flexibilitat, equilibri i velocitat

  Els jugadors s’estiren constantment abans, durant i després d’acabar els entrenaments, per això ajuda a millorar l’elasticitat de les articulacions de forma constant. A més, tractar de mantenir el ritme en córrer-aturar-córrer, augmenta l’equilibri i desenvolupa la velocitat.

   5. Millora la salut cardiovascular

   El tennis és una activitat aeròbica que permet augmentar el ritme cardíac, cosa que fa que la respiració es torni més profunda i ràpida augmentant l’oxigen i el flux de sang a tot el cos. Tot això contribueix a millorar la funció cardíaca, reduir la tensió arterial i eliminar el risc de malalties cardiovasculars.

    Beneficis socials

    Tot seguit els deixem els beneficis socials més importants:

    1. Autonomia

    En trobar-se sol davant un altre jugador, el nen ha de prendre totes les decisions que li permetin guanyar punts amb cada jugada, cosa que reforça la seva autonomia i crea confiança per prendre decisions en el futur.

    2. Treball en equip

    Els entrenaments grupals us ensenyaran el valor del treball en conjunt, el suport els uns als altres i el respecte pels altres. A més, el treball en equip fomenta la confiança amb els altres i augmenta el sentit de pertinença. Als partits on juguen amb un company d’equip, es genera una relació estreta i es desenvolupa la comprensió no verbal cap a l’altra persona per aconseguir treballar en conjunt i obtenir els punts necessaris per guanyar el joc.

    3. Esforç i paciència

    Aprendre a esforçar-se per millorar i guanyar partits es veurà reflectit en altres facetes de la seva vida com les feines escolars i les activitats a casa. A més la constància que han d’implementar a cadascuna de les pràctiques els ajuda a cultivar la paciència, ja que només aconseguiran ser millors jugadors si es mantenen ferms i continuen practicant.

    4. Control de les emocions

    A ningú no li agrada perdre o equivocar-se, però part de ser un adult és poder controlar les emocions. Amb aquest esport els nens entenen què significa competir sanament i que no sempre seran guanyadors, però entendran que l’esforç té bons resultats.

    5. Respecte

    La dinàmica a les escoles de tennis sempre va dirigida al respecte, els nens han d’aprendre a respectar les regles del joc, la pista, els entrenadors, àrbitres i altres jugadors que hi comparteixen.

    6. Augmenta l’autoestima

    En veure els èxits que aconsegueixen amb el seu esforç i les felicitacions de part del seu entrenador cada cop que colpegen la pilota permet que la seva autoestima es reforci constantment. A més, es fa present la frase “cos sa, ment sana”, gràcies a l’exercici els nens se sentiran millor físicament, amb més energia i vitalitat, per la qual cosa estaran molt més actius i feliços a la resta de les seves activitats quotidianes.

    7. Empatia

    En els partits que facin en equip, moltes vegades hauran de cedir la jugada final al seu company per guanyar el punt, i això permet entendre que aquest és un èxit en conjunt.

    8. Socialitzar

    Les classes i pràctiques permeten a l’infant relacionar-se amb diversos grups socials fora de l’entorn escolar, cosa que l’ajudarà a enfortir altres amistats amb interessos en comú.

    9. Disciplina

    Al tennis, com molts esports, només s’obtenen els resultats esperats si practiquem amb freqüència i no ens rendim si fallem, cosa que els ensenya als nens a entendre que pots aconseguir el que vulguis a la vida si tens disciplina i et mantens enfocat a la meta.

    10. Augmenta la velocitat de processament cognitiu

    El tennis és un joc d’intel·ligència on cal aprendre tàctiques i saber com “llegir” el teu rival. En el joc, els nens han d’analitzar el seu oponent, les jugades i aprendre a reaccionar ràpidament per guanyar el punt, i només tenen mil·lèsimes de segons per prendre la decisió, cosa que l’ajuda a augmentar la velocitat de resposta en altres activitats.

    Seguim amb el pàdel!

    És un esport que es juga per parelles, dues contra dues, i que té com a objectiu que, mitjançant un sol cop, la pilota passi al camp contrari. Els guanyadors són aquells que aconsegueixin guanyar dos dels tres sets.

     

    Els petits ho poden començar a practicar des dels 4 anys i és tan versàtil que es pot practicar sota sostre oa l’aire lliure, cosa que ho ha fet un esport força popular i que a més ofereix grans beneficis per als nens en el seu creixement:

     

    Quins són els beneficis del pàdel per als nens?

    Beneficis Físics

    A continuació, us mostrem un llistat amb els més importants:

    1. Afavoreix el seu desenvolupament motriu

    Estimula el desenvolupament psicomotriu del nen, cosa que permet desenvolupar amb més facilitat el moviment corporal, augmentant la coordinació general; a més, aprenen a desplaçar-se amb rapidesa ia desenvolupar l’equilibri, cosa que li permetrà desplaçar-se amb més seguretat d’una banda a l’altra.

    2.Estimula el seu desenvolupament fisiològic

    Gràcies al fet que els nens es mantenen en activitat física permanent permet que augmentin la despesa calòrica, guanyant massa muscular i perdent greix corporal, cosa que ha ajudat a combatre l’obesitat infantil i el sedentarisme, sobretot en temps postpandèmia.

    3. Augmenta els reflexos

    En moure’s ràpidament, canviar de direcció i haver d’estar atents als moviments dels contrincants, els nens obtenen la capacitat de reaccionar amb gran velocitat i augmentar-ne els reflexos.

     Beneficis Socials

     1. Desenvolupament psicosocial

     Com que és un esport en parella fomenta els vincles d’amistat, companyonia i treball en equip ensenyant al nen a relacionar-se amb diferents grups ia crear vincles entre ells.

     2. Treball en equip

     En tenir un company de joc els nens aprenen a treballar en equip per un objectiu en comú, entenent que cada acció ha d’estar sincronitzada amb el seu company, sense sentir que perden el protagonisme, al contrari, si un anota un punt la victòria és de tots dos.

     3.Millora la seva autoestima

     El Pàdel els ensenya als nens que, si s’esforcen, poden guanyar, cosa que augmenta la seva confiança pròpia, motivació i autoestima, ja que entenen que són capaços d’assolir qualsevol objectiu que es proposin.

     4.Millora la concentració

     La naturalesa del joc permet que els nens aprenguin a concentrar-se durant períodes llargs de temps, cosa que també es podrà veure reflectida en els seus estudis i capacitat d’aprenentatge.

     5. Manejo de emociones

     Igual que amb el tennis els nens aprendran a manejar les seves emocions segons les situacions que es presentin, bé sigui guanyar o perdre el partit, comprendran com és d’important la recompensa de guanyar gràcies a l’esforç compartit amb els seus companys d’equip.

     6.Competir sanament

     Les escoles de pàdel tenen com a prioritat ensenyar els nens a ser bons rivals, cosa que els permet adquirir destreses valuoses a la seva vida com la lluita pel compliment d’un objectiu, la rivalitat sana entre equips i la companyonia.

     Conclusió

     Si us fa il·lusió aprendre aquest esport i enfortir-vos emocionalment, mentalment i físicament, Club de Tennis Calonge, és sens dubte el lloc ideal per desenvolupar i gaudir d’aquests beneficis.

     Sense oblidar-nos que si ja compta amb l’aprenentatge bàsic, t’ajudem a millorar les estratègies i tàctiques del tennis i el pàdel perquè puguis jugar tornejos com un professional des de ben petit.

     Contacta amb Club de Tenis Calonge i planificarem les teves pràctiques al voltant dels teus coneixements i disponibilitat.