El tennis és un dels esports més populars de tots els temps. Actualment, hi ha moltíssims tennistes professionals al món. Per exemple, tots coneixem les germanes Williams o Rafael Nadal. Aquestes estrelles de l’esport han aconseguit el reconeixement com a destacats tennistes.

Ara bé, saps quin és el motiu del seu èxit? A més del seu indiscutible talent, amb seguretat aquestes figures esportives coneixen bé les regles del tennis. Aquest esport, així com qualsevol altre, es regeix per certes normes que has de tenir presents. Si no tens idea de quins són, no et preocupis. La finalitat d’aquest article és explicar totes les regles que has de conèixer abans de jugar a tennis. En realitat, no són tan complexes.

Si vols començar a convertir-te en un tennista destacat, para atenció. De fet, també has de conèixer aquestes regles si vols practicar aquest esport per plaer. Sense més preàmbuls, comencem!

Què és el tennis?

El tennis és un esport individual o equip. En aquest esport dos jugadors, o dos equips de dos jugadors cadascun, s’enfronten a una pista rectangular anomenada camp de joc, separats per una xarxa. Els jugadors fan servir raquetes per colpejar una pilota de tennis per sobre de la xarxa i cap al camp de joc de l’oponent.

L’objectiu és aconseguir que la pilota no sigui tornada correctament. És a dir, que l’oponent no aconsegueixi fer picar la bola al teu costat de la pista.

El tennis es juga a pistes de ciment, argila, herba o gespa sintètica. A més, es pot jugar tant a l’aire lliure com a interiors. El joc es divideix en sets. En aquest sentit, el primer jugador o equip que guanyi sis sets amb un avantatge d’almenys dos sets guanya el partit.

xSi el marcador és de 6-6, es juga un “tie-break”. En aquest cas, el primer jugador o equip que arribi a set punts i tingui un avantatge d’almenys dos punts guanya el set.

Aquest esport és molt popular a tot el món i es juga tant a nivell amateur com professional. Hi ha moltes competicions i tornejos de tennis. Entre les més importants hi ha l’Open d’Austràlia, l’Open de França, Wimbledon i l’US Open.

Una mica de la història del tennis

Abans de parlar sobre les regles del tennis, és important conèixer una mica sobre lorigen daquest esport. El tennis és un esport que té els seus orígens al segle XI a França. En aquest país es jugava un joc anomenat “jeu de paume” (joc del palmell). Aquest joc consistia a colpejar una pilota amb el palmell de la mà o amb un guant. Aquesta activitat es realitzava principalment als patis de monestirs i palaus.

Amb el temps, el joc de paume va evolucionar i es va començar a utilitzar una raqueta per copejar la pilota. A principis del segle XIX, es va introduir la xarxa al joc i es va començar a jugar en un camp rectangular dividit per la xarxa. Això obre pas al que es coneix avui dia com a tennis.

El primer torneig de tennis professional es va celebrar el 1877 a Wimbledon, Anglaterra. Des de llavors el tennis s’ha convertit en un esport molt popular a tot el món.

Regles del tennis que has de conèixer abans de jugar un partit

Tenint en compte això, és temps de conèixer les regles bàsiques del tennis que no pots passar per alt. Recorda que, com qualsevol esport, cal respectar les normes per crear un ambient esportiu equànime. Dit això, les regles del tennis són:

1. Servei

El joc comença amb un servei. Això és un cop amb la raqueta que es fa servir per posar la pilota en joc. El servei es realitza des del costat dret de la pista. En aquest cas, el primer servei de cada set es realitza des del costat esquerre. El servei ha de creuar la línia de servei i caure al quadre de servei del camp contrari.

2. Colpejar la pilota

L’objectiu del joc és colpejar la pilota d’una banda a l’altra de la pista i obligar l’oponent a no tornar-la correctament. Això es coneix com a “punt”. El primer jugador o equip que arribi a 40 punts i tingui un avantatge d’almenys dos punts guanya el joc.

Si el marcador és de 40-40, es juga un “deuce”. En aquesta etapa, el que el primer jugador o equip que aconsegueixi dos punts consecutius guanya el joc. És important esmentar que la pilota es pot colpejar només una vegada per torn. Els punts al tennis es comptabilitzen en 15, 30, 40 els primers tres punts.

  3. La bola no ha de tocar el terra

  Els jugadors han de colpejar la pilota sense que toqui el terra dins dels seus respectius camps de joc. La pilota es pot colpejar una sola vegada abans de passar al camp contrari. Si un jugador falla a tornar la pilota correctament, l’altre jugador guanya el punt.

   4. La pilota no pot tocar el sostre o les parets

   Els jugadors poden colpejar la pilota des de qualsevol part del camp de joc. No obstant això, han d’evitar que la pilota toqui el sostre o les parets del camp de joc. Si la pilota toca el sostre o les parets després d’haver estat copejada per un jugador, l’altre jugador guanya el punt.

    5. No s’ha de tocar la xarxa amb la raqueta

    El jugador té llibertat per fer servir qualsevol part de la raqueta per colpejar la pilota. No obstant això, no està permès tocar la xarxa amb la raqueta o qualsevol altra part del cos durant el joc. Si un jugador toca la xarxa amb la raqueta o qualsevol altra part del cos durant el joc, laltre jugador guanya el punt.

     6. Guanya l’equip que guanyi 6 sets

     El joc es divideix en sets. El primer jugador o equip guanyador de sis sets amb un avantatge de com a mínim 2 sets guanya el joc. Si el resultat és de 6-6, s’hi juga una ronda addicional. En aquest cas, guanya lequip o jugador que tingui 7 punts més lavantatge de 2 punts.

      7. Els jugadors canvien de costat

      Els jugadors de tennis han de canviar de costat a la pista en el transcurs del partit. Això passa en culminar el primer, tercer i altres sets imparells. En el cas que les rondes totals siguin parells no es fa canvi de posició fins que acabi el primer joc del set.

      Moviments prohibits al tennis

      A més de les regles del tennis, hi ha alguns moviments prohibits que poden donar lloc a sancions oa la pèrdua d’un punt. Alguns dels moviments prohibits al tennis són:

      • Toc de xarxa : en el cas que un jugador toqui la xarxa amb la raqueta o qualsevol altra part del seu cos durant el joc, l’altre jugador guanya el punt.
      • Pilota fora : si la pilota cau fora del camp de joc després d’haver estat copejada per un jugador, el punt és per a l’altre jugador.
      • Pilota doble : si un dels jugadors frapper la pilota dues vegades o més abans que creui la xarxa, l’altre jugador rep el punt.
      • Pilota no retut correctament : si un jugador falla a retre la pilota correctament al camp de joc de l’oponent, és punt pel jugador contrari.
      pala-padel-tenis-calonge-pistas

      Avantatges de jugar a tennis

      Com has pogut veure, les regles del tennis són molt simples. Sens dubte, això permet que l’esport sigui força fàcil i entretingut. Tot i que necessites certes qualitats, res no t’impedeix gaudir d’aquesta activitat esportiva. Ara bé, a més de tot això, hi ha alguns avantatges de practicar tennis que has de conèixer:

      • Exercici cardiovascular: el tennis és un esport molt exigent que requereix una gran quantitat de moviment i desplaçament. En jugar tennis, et mantens en moviment durant un període prolongat de temps, cosa que fa que sigui un excel·lent exercici cardiovascular.
      • Enfortiment muscular: aquest esport implica l’ús de tots els músculs del cos, incloent-hi els braços, les cames i l’abdomen. Jugant tennis, enforteixes els teus músculs i millores la teva condició física en general.
      • Equilibri i coordinació: sens dubte, el tennis requereix equilibri i coordinació per copejar la pilota amb precisió i mobilitzar-se per la pista. Quan jugues tennis, millores el teu equilibri i coordinació i et tornes més àgil.
      • Reducció de l’estrès: el tennis és un excel·lent mitjà per alliberar l’estrès i la tensió acumulada. En concentrar-te en el joc i els teus moviments, oblides dels teus problemes i preocupacions durant un temps.

      Joc social: és un esport molt social i pot ser gaudit tant individualment com en parelles o en grup. A més, pots conèixer noves persones. D’altra banda, és una bona opció per gaudir de la companyia dels amics i familiars.

      Qui pot jugar a tennis?

      El tennis és un esport que pot gaudir de persones de totes les edats i nivells d’habilitat. Tant nens com adults poden jugar a tennis i beneficiar-se dels seus beneficis físics i mentals.

      Tot i això, és important tenir en compte que el tennis és un esport exigent que requereix una bona condició física i un bon nivell de coordinació i equilibri. Si teniu alguna afecció mèdica o limitació física, és recomanable consultar el vostre metge abans de començar a jugar tennis.

      També és important fer servir l’equipament adequat i seguir les regles del tennis. Això inclou lús duna raqueta i una pilota adequades. A més, és important utilitzar calçat esportiu i roba còmoda.

      En general, el tennis és un esport divertit i accessible per a tothom. Per tant, pot ser gaudit tant per persones que cerquen una activitat física lleugera com per aquelles que cerquen un desafiament més intens.

      Si vols saber més sobre les regles del tennis, posa’t en contacte amb nosaltres.