Alguna vegada has fet pàdel?

El pàdel és un esport de raqueta que es juga sempre per parelles i consta de tres elements fonamentals per al seu desenvolupament: la pilota, la pala i la pista o pista.

El joc consisteix a passar la pilota al camp del jugador contrari permetent només un pot al nostre costat, si aconseguim que el nostre oponent no ens torni la pilota, guanyem el punt. Per obtenir la victòria hem de guanyar dos dels tres sets que componen el partit.

Una mica d’història!

Aquest esport té origen a Mèxic com a Enrique Corcuera qui, és considerat l’inventor del pàdel. Tot va iniciar a casa seva a Acapulco el 1969 on va incorporar una pista amb parets de 3 metres d’alçada i una pista de 20×10 metres envoltada per una tanca metàl·lica. I va utilitzar de referència les mateixes regles del tennis, amb la variant que es feien servir les parets.

A Espanya arriba a mitjans de l’any 1974 gràcies al príncep Alfons de Hohenlohe qui va quedar meravellat amb aquest esport en la visita a la casa d’Enric a Mèxic, decideix construir dues pistes a Marbella amb algunes modificacions a la pista i reglament.

El 1975, el milionari argentí Julio Menditegui va decidir importar-lo al seu país i es converteix en el segon esport més practicat a Argentina. Des d’aquell moment comença a estendre’s a altres països de Llatinoamèrica com: Brasil, Xile, Uruguai i Paraguai.

10 anys després es produeix un creixement exponencial en la quantitat de tornejos i jugadores especialment a Argentina, fet que impulsa a realitzar el primer campionat internacional de pàdel professional l’any 1988.

Per a fins de la dècada de 1990 el circuit a Argentina perd popularitat i els principals tornejos passen a jugar-se a Espanya, fet que va generar una gran migració de jugadors argentins a Europa.

Actualment el pàdel és un dels esports favorits a Espanya, el 2019 va superar per primera vegada el tennis en fitxes federatives, i és que a diferència d’altres esports el pot practicar tota la família, des dels més joves fins a persones en edat avançada .

A nivell mundial és l’esport amb més ràpida evolució i penetració en nombre de jugadores i pistes al món. Fins ara hi ha 35 federacions nacionals de pàdel distribuïdes als cinc continents. A més comptem amb El World Padel Tour (WPT) que és el circuit mundial més important, juntament amb els campionats mundials.

jugador-padel-tenis-calonge

Què necessito per jugar al pàdel?

pala-padel-tenis-calonge-pistas

Encara que sembli el contrari gràcies a la gran oferta de productes que actualment ofereixen al mercat, la indumentària imprescindible per practicar aquest esport són: La pala, les sabatilles i la pilota.

Després pots complementar-ho amb paleters, motxilles, equipacions, accessoris com grips i overgrips, protectores, reductores de vibració, canelleres, substàncies per reduir la sudoració a les mans, entre d’altres.

La pala

Hi ha 3 tipus de pales:

 • Pales rodones: És la més recomanada per començar ja que té un punt de cop molt ampli, cosa que ofereix un millor control de la pilota i solen ser més manejables.
 • Pala amb forma de llàgrima o híbrida: són pales una mica més equilibrades pel que fa a les pales rodones el que permet guanyar més potència i més control de la pilota.
 • Pala amb forma de diamant: Aquestes són les pales amb més potència que presenten un balanç molt alt i un punt de cop més petit.

Si encara no teniu un equip o molt clar l’equipament que us pot anar millor, des del Club de tennis Calonge, us assessorem per a la compra o lloguer de l’equipament.

 

Què he de tenir present a l’hora de triar?

Tingues en compte que ha de comptar amb els requisits de l’homologació de la Federació Espanyola de Pàdel (FEP):

 • Les seves mides màximes han de ser 45,5 centímetres de llargada, 26 centímetres d’amplada i 38 mil·límetres de gruix de perfil.
 • La superfície de copejament pot ser plana, llisa o rugosa, però no ha d’excedir 30 cm de llargada i 26 cm d’amplada.
 • El marc incloent-hi el mànec ha d’estar lliure d’objectes adherits i altres dispositius. Només es permet aquells que limitin o previnguin deterioraments, vibracions o distribuir el pes.
 • Tampoc no es poden afegir elements reflectors o sonors que alteren el desenvolupament normal del joc.
 • El puny ha de tenir una longitud màxima de 20 cm i una amplada i gruix màxim de 50 mm.

 • Ha de disposar, de forma obligatòria, d’un cordó que permet subjectar-lo al canell. Aquest cordó ha de tenir una longitud màxima de 35 cm.
 • La pala ha de comptar amb un nombre limitat de forats de 9 a 13 mm de diàmetre cadascun a tota la zona central. I amb una zona perifèrica màxima de 4 cm. Els forats poden variar en forma, sempre que no afecti la dinàmica del joc.
 • Pel que fa al pes de la pala, cal tenir en compte la condició física de cada persona per exemple: per a les dones el pes seria de 355 a 370 gr mentre que per als homes va de 370 gr a 385 gr.

Sabatilles de pàdel per començar a jugar

Les sabatilles de pàdel són un altre article imprescindible per practicar el pàdel, i és que no funciona utilitzar qualsevol sabatilla ja que necessites un tipus de sabata especial que eviti relliscades i caigudes perilloses.

A l’hora d’escollir tingues en compte dos punts importants: la sola i l’amortiment. Al mercat trobaràs tres tipus de sola:

sabatilles-pàdel-esport
 • Sola d’espiga o clai: Aquest tipus de superfície es va heretar del tennis, està composta per solcs en ziga-zaga, que ofereixen una magnífica subjecció a la pista i un bon amortiment. És la sola més popular actualment.
 • Sola Omni: Aquesta sola està formada per multitud de punts, funciona bé en pistes on no hi ha molta sorra ja que ofereix una bona agafada i permet fer bons lliscaments. L?únic detall en contra és que es desgasta amb pocs mesos d?ús.
 • Sola Mixta: combina les dues superfícies anteriors. La superfície omni a les zones on no hi ha tant suport i la superfície clay o espiga a la punta de la sola.

La pilota de pàdel

El Reglament de la Federació Espanyola de Pàdel estableix que “la pilota haurà de ser una esfera de goma amb una superfície exterior uniforme de color verd o groc. El seu diàmetre ha de fer entre 6,32 i 6,77 cm i el seu pes estarà entre 56,0 i 59,4 g. Haurà de tenir un rebot comprès entre 135 i 145 cm en deixar-la caure sobre una superfície compacta des de 2,54 m. La pilota haurà de tenir una pressió interna entre 4,6 kg i 5,2 kg per cada 2,54 cm²”.

 

A punt per començar?

Aprenguem les regles del pàdel!

El pàdel es juga en tres sets i els punts es guanyen quan la pilota dóna dues botes al camp contrari o quan aquesta es llançada de manera incorrecta per l’oponent, per exemple:

 • Llançar la pilota a la paret sinó d’un pot previ.
 • La pilota va fora de la pista sense un pot previ.
 • Un jugador toca la xarxa o el camp de l’oponent.
 • Un jugador toca la pilota amb el cos o alguna cosa contrària a la pala.
 • Un o dues jugadores toquen la pilota dues vegades seguides.
padel-deporte-moda-jugar-calonge-pistas-pelota-club-tenis

Cada set està integrat per jocs, on s’alterna el servei entre les parelles i els membres de cadascuna. La idea és que la parella aconsegueixi saltar la bola al camp contrari, amb la possibilitat que aquesta rebot a les parets.

Com es guanyen els punts?

El mètode de puntuació de cada joc és el mateix que l’utilitzat al tennis: quan una parella guanya el seu primer punt, el seu temptador és 15, quan guanya dos punts és 30 i quan guanya 3 punts el seu temptador és 40. Sempre es nomena en primer lloc la puntuació dels qui treuen i quan les dues parelles empaten a 40 es diu que hi ha deute o iguals.

El primer equip que guanya un punt després d’estar iguals aconsegueix un avantatge i, en cas de guanyar el punt següent, es treu el joc. Si no ho aconsegueix, es tornaran iguals de nou fins que una parella aconsegueixi la diferència de dos punts a favor seu.

Com que el partit es juga a tres sets la parella ha de guanyar dos sets per obtenir la victòria. La parella que primer guanya sis jocs amb diferència mínima de dos respecte al rival, és la guanyadora o el guanyador del set.

Si arribessin a empatar a sis, es desempataria per tie-break. En el cas d’empat a un set, es pot jugar un tercer set fins que una de les parts aconsegueixi dos jocs d’avantatge respecte al seu rival, sense tie-break en cap moment. Tot i això, la regla general és que si cada parella s’apunta un dels dos sets jugats, s’aplicarà al tercer les regles del desempat anomenat tie-break.

Actualment el World Padel Tour va implementar el punt d’or en arribar al 40-40. Això vol dir que en arribar iguals, la parella que guanyi el punt aconseguirà guanyar el joc.

 

Què dius? T’animes a jugar amb nosaltres?

club tenis calonge-padel-deporte-profesional-clases

Al nostre club de tennis calonge, comptem amb un grup d’experts a l’esport que està de moda. Les nostres pistes seran el lloc perfecte per aprendre, millorar les tècniques i aconseguir grans avenços al pàdel com un jugador professional. Contacta’ns ja sigui per fer-te socis o simplement gaudir un dia de pàdel.